Portakal yağı yemeklere ve temizlik ürünlerine eklenmesinin yanı sıra diğer kullanım alanlarıyla da faydaları açısından dikkat çeker. Neye iyi gelir? Nasıl yapılır ve kullanılır? Bakalım.

Sabunlarda, kremlerde, deodorant, çikolata, temizlik ürünleri ve oda spreylerinde gül yağı gibi o muhteşem portakal kokusunu duymak mümkündür.

Portakal yağı nasıl yapılır? Tatlı portakal kabuklarının soğuk sıkım ile damıtılması sonucu yapılır. Evde, votka veya yüksek alkolün içine koyularak ortalama 1-2 hafta bekletilir ve süzülür.

Aynı işlem limon veya lime ile de yapılabilir. Kullanacağınız votkayı aromalı da seçebilirsiniz. Mesela vanilyalı olabilir. Böylece daha farklı bir aroma elde edebilirsiniz.

Portakal yağı faydaları neler?

Onu belki de kullandığınız ürünlerin üzerinde Citrus sinensis isminde tanıyorsunuzdur. Portakal yağı faydaları neler şimdi bunlara bakalım.

  • Spazm gidericidir
  • Sakinleştirici etkisi vardır
  • Afrodizyak yağlar arasındadır
  • İnflamasyonu azaltır
  • Safra söktürücü yağlar arasındadır
  • Enfeksiyonlardan korur
  • Depresyonu azaltır
  • İdrar yollarını çalıştırır
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir
  • Gaz giderici yağlar arasındadır
  • Stres azaltıcı etkisi vardır

Portakal yağının cilde ve saça da faydaları vardır. Örneğin doğal bir tonik olarak görev yapar ve cildi sıkılaştırır. Akne tedavisinde etkilidir. Metabolik sistemi düzenler.

Tatlı portakal yağı saçın kırılmasını önler, yumuşatır, nemlendirir, dökülmeyi önler, uzamayı destekler, parlatır ve kepeği önler.

portakal yağı saça cilde faydaları

Portakal yağının faydaları neler baktık şimdi hangi hastalıklara iyi gelir onlara bakalım.

Portakal yağı neye hangi hastalıklara iyi gelir?

Doğal bir toksin atıcı olduğu için vücudun içeriden temizlenip arınmasını sağlar. Bu da hormonların dengelenmesini sağlar.

Portakal yağı neye iyi gelir denildiğinde diş temizliğinden cilt bakımına kadar geniş bir yelpaze ile karşılaşıyoruz ancak bunların yanı sıra hangi hastalıklara iyi gelir bakalım.

Uykusuzluk, depresyon, anksiyete, akne, kepek, saç dökülmesi, stres, alzheimer, grip, nezle, kabızlık yanı sıra spazm ve ağrı üzerinde de etkilidir.

Portakal yağı kullanımı ve yan etkileri

Cilt üzerinde kullanılırken direkt ve sade olarak uygulanmamalı, taşıyıcı yağ ile karıştırılmalıdır. Şişeden direkt olarak koklanmamalı.

Portakal yağı nasıl kullanılır denildiğinde bunların arasında içmek yer almaz. Çünkü ishal, kusma, taşikardi, idrarda kan ve nefes darlığı gibi etkilere yol açabilir.

Hamileler doktorlarına danışarak kullanmalıdır. Çocukların ulaşamayacağı bir yerde, karanlık bir kavanoz içinde serin bir şekilde saklanmalıdır.

Cilde saça nasıl uygulanır denildiğinde ise tarifteki gibi, taşıyıcılar ile birlikte hazırlanıp uygulanmalıdır. Maske yaparken de selülit için kullanırken de bu uygulama tercih edilmelidir.

1 yemek kaşığı taşıyıcı yağ içine 2 damla olarak eklenebilir. Difüzör yani buhurdanlık ile birlikte kullanılabilir. Evlerde tıpkı nane yağı, paçuli yağı ve fesleğen yağı gibi haşere kovucu olarak da kullanılır.

Küvetinize bir kaç damla damlatırsanız tıpkı ayurveda masajında olduğu gibi stres giderici, rahatlatıcı, huzur verici bir etkisi olur.

Sakinleştirici esansiyel yağlar hangileri?

Özellikle evimizde veya dinlenme ortamımızda kullanabileceğimiz sakinleştirici esansiyel yağlar hangileri dediğimizde sayabileceğimiz bir kaç önemli içerik var.

Bunlar arasında kekik yağı, portakal yağı, yasemin yağı, neroli yağı, sandal ağacı yağı, lavanta yağı, ıtır yağı ilk başta gelir.

Bunları ister tek tek, ister karışımlar yaparak difüzör ile kullanabiliriz. Veya aromaterapi mumu da yapabiliriz. Ağrı kesici ve sakinleştirici yağlar yüzyıllardır pek çok kültürde kullanılıyor.