Paçuli yağı (patchouli) yoğun kokusuyla tek başına bir parfüm gibi baskındır. Ne işe yarar, saça ve cilde faydaları nedir ve nasıl kullanılır birlikte bakalım.

Paçuli yağı nasıl kokar? Toprak, şeker, baharat karışımıdır. Tek başına bile çok etkilidir. Doğal bir parfüm gibidir (daha çok erkek parfümü gibi). Bu nedenle sabunlarda, kozmetiklerde kullanılmaktadır.

Hem saça hem cilde faydaları ile dikkat çektiği gibi aynı zamanda psikolojik olarak da olumlu etkiler sağlar. Şimdi hepsine bakalım.

Paçuli yağı ne işe yarar? Faydaları nelerdir?

Lavanta, adaçayı ve nane gibi diğer aromatik bitki ailesinden gelir. Dengeleyici, sakinleştirici olduğu için hem aromaterapide kullanılan yağlar arasındadır hem de kozmetik ve temizlik ürünlerinde.

  • Solunum sistemi hastalıklarında etkilidir
  • Ağrıyı ve iltihabı azaltır
  • Stres ve anksiyeteyi azaltır
  • Cildi gençleştirir
  • Saç dökülmesini önler
  • Haşaratları uzaklaştırır

1800’lerde doğudaki ipek fabrikalarında kumaşın kalitesini ve güvenilirliğini artırmak üzere haşereleri uzak tutmak amacıyla kullanılmaya başlanmıştır.

Adını Hintçe’de “koklamak” anlamına gelen “pacholu” den alan paçuli yağı, Asya geleneksel tıbbında kepek, kuruluk, akne ve egzama tedavilerinde kullanılmıştır.

Paçuli yağı nasıl kullanılır?

Paçuli yağı çok yoğun bir yağ olduğu için kullanımı diğer yağlar gibi değildir. Bir taşıyıcıya ihtiyaç duyar. Direkt olarak cilde uygulanmamalıdır. Alerjiye sebep olabilir.

Hamile ve emziren anneler kullanmamalıdır. Sakinleştirici özelliği olduğu için enerji seviyesini azaltabilir. İyileşmekte olan hastalar veya yeme bozukluğu yaşayan kişilerde iştahı kesebilir.

paçuli yağı nasıl kullanılır

Cilde uygulandıktan sonra güneç ışığın maruz kalınmamalı ve göze yakın bölgelere, burun kulak içine veya bu tür hassas bölgelere uygulanmamalıdır.

Paçuli yağı nasıl kullanılır? Cilt için : Günlük nemlendirici veya toniğin içine 1-2 damla eklenerek lekelere ve yaşlanma belirtilerine karşı koruma ve onarım sağlar.

Masaj yağı olarak : Tüm vücut ve yüz bölgesi için yine 1-2 damla hindistan cevizi yağı veya jojoba yağı gibi bir taşıyıcının içine eklenir. Kuruluğu önler, yağ oranını dengeler ve akne tedavisinde çok etkilidir.

Kızamık, frengi, akne yaralarının hızlı tedavisi için yüz yıkama jelinin içine 5 damla kadar damlatılabilir. Saç için ise şampuanın içine 5-6 damla kadar ekleyebilirsiniz.

Aromaterapide kullanılan yağlar arasında olan paçuli yağı sadece koklandığında bile sakinlik sağlar. Yastığınıza 1-2 damla damlattığınızda uykusuzluk sorununa yardımcı olur.

Ateşli nezle, griplerde vücut ısısını dengelemek ve bakterilerle savaşmak için kullanılan ayurveda tütsüleri ayrıca meditasyon seanslarında konsantrasyonu artırır.

Antideptik ve mantar öldürücü etkisinden dolayı temizlik malzemelerinde de kullanılır. Örneğin doğal yüzey temizleyici nasıl yapılır evde kolayca sprey içine 10 damla ekleyin, 10 damla da portakal yağını beyaz sirke veya su ile karıştırın.