Antiviral (virüs öldürücü) yağlar, antibakteriyel (bakteri öldürücü) bitkisel yağlar ve antifungal (mantar öldürücü) esansiyel yağlar hangileri? Nasıl kullanılır? Bugünkü yazımızda bunlara değineceğiz.
Esansiyel yağlar, solunum yollarını açmaktan, baş ağrısını gidermeye, virüslerle savaşmaktan, mantarları öldürmeye, ateşi düşürmeye kadar pek çok şifası olan yardımcılar.
Esansiyel yağlar nasıl kullanılır?
Esansiyel yağlar nasıl kullanılır? En sık kullanım şekli, özellikle nezle grip olunduğunda, soluma yöntemidir. Direkt olarak şişeden koklanabilir veya bir peçeteye, pamuğa dökülerek. Bu şekilde daha kolay nefes almanıza yardımcı olurlar.
Diğer bir yol ise difüzör denilen hava temizleyici, hava nemlendiricilerin içine koyularak kullanılmalarıdır. Küvet suyuna da eklenebilirler. Alerjik etkisi olup olmadığını test etmek için önce az bir miktar bilek içinde test edilmelidir.

Özellikle sinüzite iyi gelen yağlar arasından seçeceğiniz bir tanesini, büyük bir kap sıcak suyun içine damlatıp başınızı havlu ile kapatarak derin nefes alabilirsiniz. Ve son olarak bir taşıyıcı yağ ile birlikte baş, ense ve ayak masajı yapabilirsiniz.
En iyi antiviral ve antibakteriyel uçucu bitkisel esansiyel yağlar
Virüsler nezle, grip, sinüzit, faranjit, bronşit gibi pek çok solunum yolu hastalığına sebep olurlar. Bu hastalıklardan korunmak veya semptomlarda azalma sağlamak, hastalığı daha hafif geçirebilmek için yardımcılara ihtiyacımız vardır.
Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve belli hijyen kurallarını hayatımıza sokmak elbette tüm virüs, bakteri ve mantarlara karşı korunmamızı sağlar. Virüslerden korunmanın yolları şu şekilde listelenebilir :
- İyi bir şekilde ve sıkça elleri yıkamak
- Sağlıklı beslenmek
- Düzenli egzersiz yapmak
- Uyku düzeni
- Yeteri kadar su içmek
- Stres yönetimi
- Vitamin ve takviyeler kullanmak
- Doğayla vakit geçirmek
- Meditasyon yapmak
Virüsleri yok eden bu içerikler ve hava temizleme teknikleri üzerinde çalışılsa da henüz %100 bir başarı sağlanamamış olmasıyla birlikte, binlerce yıldır kullanılan esansiyel bitkisel yağlar olumlu etkileri açısından inkar edilemez faydalar sağlamışlardır.

Bununla birlikte en iyi antiviral ve antibakteriyel uçucu bitkisel esansiyel yağlar şu şekilde listelenebilir :
- Çay ağacı yağı
- Keklikotu yağı
- Okaliptüs yağı
- Tarçın yağı
- Melisa yağı
- Niaouli (nioli) yağı
- Kekik yağı
- Ravintsara (kafur) yağı
- Defne yaprağı yağı
- Neroli yağı
- Yıldız anason yağı
- Nane yağı
- Manuka yağı
- Zencefil yağı
Yüzünüze veya başınıza uygulamadan önce mutlaka kolunuzun iç kısmında çok küçük bir miktar deneyip, alerjik etki oluşturup oluşturmayacağını kontrol ediniz.
Virüs öldürücü karışımlar
Virüs öldürücü sprey veya bakteri öldüren yağlar için karışımlar hazırlamak istiyorsanız hindistan cevizi yağı, jojoba yağı, zeytinyağı, tatlı badem yağı veya argan yağı gibi bir taşıyıcı yağ ile karıştırıp kullanmalısınız.

Genelde ortalama 6 çay kaşığı taşıyıcı ve 15-20 damla kadar esansiyel bitkisel yağ koyularak sprey veya hava nemlendirici hazırlanır. Kullanılacak olan kabın boyutuna göre miktarlar değişir. Şimdi virüs öldürücü karışımlar hazırlamak için tariflere geçelim.
- 5 damla tarçın yağı
- 3 damla okaliptüs yağı
- 1 damla kekik yağı
- 1 damla keklikotu yağı
Bu karışımı evi temizlemek, havayı arındırmak ve mikropları öldürmek için hazırlayıp, hava nemlendiricisinin içine su veya taşıyıcı yağ ile birlikte koyabilirsiniz.
- 4 damla nioli yağı
- 3 damla ravintsara yağı
- 2 damla defne yaprağı yağı
Bu karışım ise gribe iyi gelen uçucu yağlar ile bir tarif hazırlamak isterseniz, mutlaka denemeniz gereken bir karışımdır.
Bu şekilde antiseptik uçucu yağlar ve antibakteriyel, antiviral, antifungal karışımlar ile, tarih boyunca kullanılmış tariflerden faydalanabilirsiniz.
Ardıç Ağacı Çayı Ve Yağı Özellikleri Faydaları Nedir?
[…] Antibakteriyel yağlardan biri olduğu için ardıç yağının faydalarından biri de, hava spreylerinin içine koyulduğunda ortamı arındırmasıdır. […]
Hindistan Cevizi Yağı Faydaları Nedir? Nelere İyi Gelir?
[…] iyi bir nemlendiricidir. Kuru ciltlere iyi gelir. Doğal bir antibakteriyel, maya ve mantar savaşçısıdır. Mantar olan bölgeye pamuk ile birlikte uygulanır. Sinek […]
Hodan Yağı Faydaları Neler Nasıl Kullanılır? Ne İşe Yarar?
[…] bağışıklık sistemini düzenleyen yağ asitleri açısından zengin ve romatoid artit hastalarının sıkça kullandığı bir […]
Çemen Otu Yağı Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır? Faydaları Ne?
[…] aslında sıkça karşımıza çıkan çemen otu yağı kas ağrısından cinsel gücü artırmaya, bronşit diyabet ve kronik öksürükten şiddetli regl ağrısını azaltmaya kadar pek çok alanda […]
Kara Mürver Nedir? Ne İşe Yarar? Faydaları Neler?
[…] Virüs ve bakterilerle savaşır […]
Ağrı Kesici Ve Sakinleştirici Özelliği Olan Esansiyel Yağlar
[…] virüs ve bakteri öldürücü yağlar olduğu gibi, her derde deva olabilecek küçük bir şişe bulmak mümkün. Aromaterapi ile doğal […]
Itır Yağı Ne İşe Yarar? Sardunya Yağının Faydaları Neler?
[…] Antibakteriyel ve antifungaldir […]