Şerbetçi otu yağı, çayı ve şerbetçi otu kremi gibi bu bitki pek çok alanda kullanılır. Şerbetçi otunun faydaları da oldukça fazla. Nedir ne işe yarar nasıl kullanılır bu yazımızda bakalım.
Şerbetçi otu tohumu ve çiçekleri uzun yıllar boyunca ilaç yapımında ve bira yapımında kullanılmıştır. Özellikle psikolojik rahatlama sağlayan bu bitki, daha sonra çay olarak da tüketilmeye başlanmıştır.
Ayurvedik tıpta baş ağrısı, gerginlik ve sindirim problemleri için sakinleştirici olarak kullanılan bitkilerdendir.
Şerbetçi otu nedir faydaları neler?
11. yüzyılda Almanya’da bira üretiminde kullanılmaya başlanan şerbetçi otu daha sonra farklı alanlarda da tüketilmeye başlamıştır. Bakalım şerbetçi otunun faydaları neler.
- Beynin yaşlanmasını geciktirir
- Anksiyeteye iyi gelir
- Uykusuzluğa iyi gelir
- Obeziteyi önler
- Diyabeti önler
- Tiroidi önler
- Kalp hastalıklarını önler
- Mide ağrısına iyi gelir
- Enflamasyonu önler
- Akciğer hastalıklarına iyi gelir
- Böbrekleri güçlendirir
- Akne, egzama oluşumunu önler
- Mikrop öldürücüdür
- Kanser oluşumunu önler
- Kemikleri güçlendirir
- Bağışıklık sistemini güçlendirir
- Cinsel gücü artırır
- Hormonları dengeler
Uyku problemleri olanlar için bu bitki özellikle kediotu kökü ile birlikte kullanıldığında daha da etkili olur. Rahat bir uyku süreci ve dinlenmiş olarak uyanmayı sağlar. Bunun için vanilya yağı ile birlikte kullanılabilir. Ve gua sha masajı için de uygundur.
Şerbetçi otu kilo aldırır mı? bu sorunun cevabı şerbetçi otu kilo verdirir mi ile aynıdır. İkisinin de cevabı evettir. Peki bu nasıl oluyor? Hem kilo aldırıp hem nasıl kilo verdiriyor?
Çünkü yukarıdaki listede yer aldığı gibi bu bitki, hormonları dengeler ve inflamasyonu azaltır böylece vücudun kendi dengesini bulmasını ve ideal kilosuna inmesini veya çıkmasını sağlar.

Şerbetçi otu çayı nasıl demlenir? Kaynamış olan suyun içine veya french press içine bitki atılarak demlenir.
Şerbetçi otu kremi ne işe yarar?
Ciltteki sirkülasyonu destekleyerek ve mikrop öldürücü özelliği ile akne, egzama, dermatit, melanom gibi semptomların iyileştirilmesinde kullanılır. Bunun için tarçın yağı veya nar çekirdeği yağı ile karıştırılabilir.
Ayrıca yaraları iyileştirmede, cilt enfeksiyonlarının tedavisinde ve doğal güneş koruyucu olarak da kullanılır. Burada da kantaron yağı özellikle antibakteriyel özelliği ile bu yağla karıştırılabilir.

Şerbetçi otu kremi faydaları arasında cildin yapısını korumak da yer alır. Yani kolajen üretimine katkı sağlayarak cilt esnekliğini destekler. Bu açıdan tıpkı mercanköşk yağı gibi çok iyi bir anti-aging etkisi vardır.
Şerbetçi otu yağı faydaları nelerdir?
Saf ve seyreltilmemiş şekilde değil, diğer taşıyıcı yağlarla birlikte kullanılmalıdır. Bu yüzden şerbetçi otu yağı yakar mı derseniz saf haldeyken bu sorunun cevabı evettir. Şimdi bakalım şerbetçi otu yağı faydaları nelermiş.
- Yatıştırıcıdır
- Anksiyeteye iyi gelir
- Sinir sistemini düzenler
- Stresi azaltır
- Sedef hastalığında etkilidir
- Uykusu sorunlarına iyi gelir
- Morarmaya, yaralara iyi gelir
- Doğal ağrı kesicilerdendir
- Adet sancısını azaltır
Taşıyıcı bir yağla birlikte şakaklara uygulandığında baş ağrısını geçirir. Tıpkı misk adaçayı yağı ve çuha çiçeği yağı gibi adet döneminde karın bölgesine uygulandığında veya spor sonrası ağrıları için kasların üzerine uygulandığında, o bölgedeki ağrıyı hafifletir. Difüzör ile kullanıldığında rahatlatıcı, sakinleştirici bir etki oluşturur.

Şerbetçi otu yağı ayrıca saçlarda da kullanılır. Saça parlaklık ve canlılık verir. Saç foliküllerini güçlendirir.
Bu yağ için kullanabileceğiniz en iyi diğer taşıyıcı yağlar lavanta yağı, papatya yağı, bergamot yağı, limon yağı ve portakal yağıdır.
Palmarosa Yağı Nedir? Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir? – Ayurveda
[…] cilt sorunlarında değil, palmarosa yağı tıpkı şerbetçi otu gibi anksiyete, gerginlik gibi durumlarda da sakinleştirici şifalı yağlardan […]
Deve Dikeni Tohumu Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? – Ayurveda
[…] dikeni olarak da geçen deve dikeni tohumu antiinflamatuardır. Yani tıpkı şerbetçi otu veya ardıç ağacı gibi iltihap önleyici, enflamasyon oluşumunu engelleyici […]
Gül Yağı Ve Gül Suyu Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir? – Ayurveda
[…] da ve limon otunda da bulunan lokal antiseptik ve anestetik gül yağında da vardır. Tıpkı şerbetçiotu gibi, nerol denen antibiyotik bileşime sahip aromatik bir koku […]
Itır Yağı Ne İşe Yarar? Sardunya Yağının Faydaları – Ayurveda
[…] nar çekirdeği yağı gibi cilde faydalı. Daha önce bahsettiğim ve şifaları saymakla bitmeyen şerbetçi otu kadar sardunya yağı da ne işe yarar dediğimizde liste çok […]
Udi Hindi Yağı Nedir? Faydaları Nelerdir? – Ayurveda
[…] hindi veya bazılarının deyişiyle uduhindi, tıpkı şerbetçi otu gibi psikolojik olarak da etkilidir. Bunun için tütsü şeklinde […]
Kediotu Kökü Faydaları Nedir? Ne İşe Yarar Nasıl Kullanılır?
[…] Şerbetçi otu […]