Anason yağı (anise, aniseed, anix) neye iyi gelir dediğimizde akla ilk olarak sindirim sistemi gelir. Başka ne işe yarar? Saça, cilde, diğer organlara faydaları nedir bakalım.

Hindistan, Çin ve İspanya’da yetiştirilmekteyken artık pek çok ülkede de üretilmektedir. Kullanım amacı ilk olarak sindirim sistemi sorunları (IBS, kabızlık) içindi ancak zamanla diğer yararları da fark edildi.

Anason yağı zaman içinde aromaterapi için de vazgeçilmezler arasında yer almaya başladı. Sakinleştirici ve öforik etkisi bu alanda dikkat çekti.

Anason yağı ne işe yarar dersek, baş ağrısı, stres, anksiyete, depresyon, IBS, astım, vertigo gibi pek çok sorunun çözümü için uzun yıllardır kullanılmakta. Rakı yapımında da alfasol distile anason yağı kullanılmakta.

Anason yağı neye iyi gelir? Faydaları nedir?

Anason yağının tadı meyan kökü gibidir, keskindir. Tatlılara ve içeceklere eklenir. Şimdi anason yağı neye iyi gelir faydaları nedir liste halinde bakalım.

  • Depresyonu azaltır
  • Sindirim sistemini düzenler
  • Mantar ve bakteri oluşumunu önler
  • Menopoz semptomlarını hafifletir
  • Kan şekerini dengeler
  • İnflamasyonu azaltır
  • Epilepsi ataklarını azaltır
  • Kas ağrılarını hafifletir
  • IBS tedavisinde etkilidir
  • Stres gidericidir
  • Nezle, grip semptomlarını hafifletir
  • Uyku sorunu yaşayanlara yardımcı olur
  • Gaz ve şişkinliği giderir
  • Kanser düşmanıdır

Anason yağı neye iyi gelir dediğimizde karşımıza upuzun bir liste çıkıyor ve bu kadarla da kalmıyor. Mesela vücudu arındırıcı detoks etkisi de var. Ayrıca ağız kokusunu da gideriyor.

Mazı yağı gibi astım, bronşit gibi hastalıklarda ciğerleri temizliyor, vücuttan sümük ve balgam atılmasına yardımcı oluyor. Romatizma, artrit ve fibromiyalji hastalıklarında doğal ağrı kesici olarak kullanılıyor.

Tıpkı nane yağı gibi küçük böcekleri, sinekleri uzak tutarak doğal haşere kovucu etki sağlıyor. Sinir, stres, depresyon, anksiyete, uykusuzluk için birebir.

Mantara hangi yağ iyi gelir dediğimizde mercanköşk yağı, kediotu kökü, moringa yağı ve pracaksi yağı ile birlikte en etkili mantar giderici yağlar listesine girer.

Anason yağı nasıl kullanılır?

Anason yağı nasıl kullanılır şimdi ona bakalım. 1 yemek kaşığı badem yağı ile 5 damla karıştırıp mide karın ağrısı için o bölgenin üzerine, şiddetli öksürük için boyun ve göğüs üzerine uygulayabilirsiniz.

Astım, bronşit, nezle, grip ve mide bulantısı için buhurdanlık ile 2-3 damla kadar kullanabilirsiniz. Hıçkırık tedavisi ve sindirim sorunları için de bu şekilde derin nefes alın.

Kronik ağrılar için ayurveda

Ağız kokusu için sıcak suyun içine 1-2 damla damlatıp gargara yapabilirsiniz. Kas ağrısı ve adet ağrısı için bitkisel yağlar arıyorsanız, taşıyıcı yağ ile karıştırıp ağrıyan yere dışarıdan uygulayın.

Migren ve vertigo için bir peçetenin üzerine bir kaç damla damlatıp derin nefes alın. Rahat bir uyku için papatya yağı ile karıştırıp difüzörü veya aromaterapi mumunu odanıza koyun.

Evde anason yağı nasıl yapılır?

Evde anason yağı nasıl yapılır dediğimizde ihtiyacınız olan malzemeler kuru anason tohumu, taşıyıcı yağ, havan tokmak, tülbent ve cam kavanozdur.

evde anason yağı nasıl yapılır

Havan ve tokmak ile tohumları iyice dövün. Cam kavanozun içine doldurun. Taşıyıcı yağı (genelde badem yağı kullanılır) ekleyin. Ardından güneş gören bir yere koyun. Bir süre beklettikten sonra tülbent ile süzün ve serin bir yerde saklayın.

Hamilelerin, emzirenlerin, ilaç kullananların, ameliyat olacak veya olmuş olanların doktorlarına danışmaları gerekir. Yan etkileri arasında alerjik etkiler görülebilmektedir. Göğüs kanseri veya endometriozis hastalarının kullanmaması önerilmektedir.

Besin değeri kalorisi ve içindeki vitaminler mineraller

Anason yağı kaç kalori diye merak edenler için besin değeri kalorisi ve içindeki vitaminler mineraller neler bunlardan da bahsedip yazımı bitireyim.

9 gram anasonda 23 kalori vardır. 1 gram protein, yağ ve lif vardır. 3 gram karbonhidrat, günlük demir ihtiyacının %13’ünü karşılayabilir.

Günlük manganez ihtiyacının %7’sini karşılar. Bu oran diğer vitamin ve mineraller için şu şekildedir. Kalsiyum %4, fosfor, potasyum ve bakır için de %3.