Fesleğen veya reyhan yağı aromaterapide kullanılan, ayrıca saça cilde faydaları ile dikkat çeken yağlardandır. Ne işe yarar? Kullanımı nasıldır bu yazımızda bakalım.
Özellikle stres, depresyon ve uykusuzluk sorunları için kullanılan rahatlatıcı bitkisel yağlar arasında yer alır. Tıpkı lavanta yağı gibi, ikisinin de içinde linalol denilen bileşen vardır.
Bu sakinleştirici etkisi sayesinde hem organlar hem cilt hem de saç üzerinde olumlu etkileri vardır.
Fesleğen yağı ne işe yarar?
Beyindeki limbik sistem, sinir sistemini de etkiler. Esansiyel yağlar kalp ritmi, tansiyon, stres ve bağışıklık sistemi üzerinde etkilidir.
Şimdi bakalım fesleğen yağı ne işe yarar.
- Akne
- Sinüzit
- Öksürük
- Bronşit
- Soğuk algınlığı
- Anksiyete
- Depresyon
- Yorgunluk
- Gut hastalığı
- Sindirim sistemi sorunları
Tıpkı nane yağı ve paçuli yağı gibi haşere kovucu özelliği de vardır. Yaz aylarında balkona koyulan bir saksı reyhan (fesleğen) sinekleri ve böcekleri uzak tutar.
Fesleğen yağı saça ve cilde faydaları
İltihap giderici özelliği sayesinde fesleğen yağı cilde faydaları açısından da dikkat çeker. Yaraları iyileştirmesi, akne üzerindeki etkisi ve egzamayı tedavi edici özellikleri vardır.
Cildi temizler ve iyileştirir. Nasıl kullanılır? Yıkanıp toniklenen cilt üzerine taşıyıcı yağ ile karıştırılıp uygulanabilir ve kısa bir süre bekletilip temizlenir.

Bakteri ve mikrop temizleyici özelliğiyle birlikte kepek sorununda etkilidir. Saçı sağlıklı bir şekilde uzatması ve o bölgedeki kan dolaşımını hızlandırması da saça faydaları arasında dikkat çeker.
Akne tedavisindeki etkisi
Fesleğen yağının akne üzerindeki etkisinin araştırılması amacıyla sekiz haftalık bir deney yapıldı. Bu deneye 28 kişi katıldı.
Dört ayrı gruba portakal yağı ve fesleğen yağı, asetik asit ve esansiyel yağ karşımı, keratolitik ilaçlar, keratolitik ilaçlar ve asetik asit karşımı uygulandı.
Dört gruptaki kişilerde de akne sorununda hafifleme ve azalma görüldü ancak en çok asetik asit kullanılan gruplarda iyileşme daha fazlaydı.
Fesleğen yağı nasıl kullanılır?
Fesleğen yağı kullanımı oldukça kolaydır. Jojoba yağı, tatlı badem yağı veya avokado yağı gibi bir taşıyıcı yağ ile birlikte karıştırılır.
Bu şekilde direkt olarak cilde uygulanabilir veya küvet suyuna eklenebilir.
Fesleğen yağı başka nasıl kullanılır? Difüzör ile veya bir kumaş üzerine damlatılıp koklanarak da kullanılır. Yenir mi? Hayır. Toksik etki oluşturabilir.
Direkt olarak cilde uygulanmamalıdır. Alerjik reaksiyona sebep olabilir. Karışım yapmak en zararsız çözüm olacaktır.
Aromaterapi Mumu Nedir? Nasıl Yapılır? Ne İşe Yarar?
[…] Fesleğen yağı : Konsantrasyonu artırır, baş ağrısı ve migrene iyi gelir. Hamileyken kullanılmamalı.Bergamot : Sindirim sistemi ve idrar yolu için, okaliptüsle karıştırıldığında da cilt sorunlarına iyi gelir.Karabiber : Kan dolaşımını destekler, ağrı kesicidir. Özellikle zencefil ile karıştırıldığında.Papatya : Sakinleştiricidir, uyku öncesi ve yatak odasında kullanılabilir. Egzama tedavisinde etkilidir.İdris otu : Limon otu ve nane yağı ile birlikte iyi bir böceksavardır.Karanfil yağı : Ağrı kesici, gaz ve mide bulantısı önleyici, antioksidan, mantar giderici ve mikrop öldürücüdür.Okaliptüs : Nezle ve grip üzerinde etkilidir. Genellikle nane yağı ile karıştırılır.Itır çiçeği yağı : Cilt sorunlarında etkilidir, stresi azaltır, sivrisinek kovucudur.Yasemin yağı : Afrodizyaktır, beta dalgalarını güçlendirir, peritoneal kan akışını destekler.Lavanta yağı : Enfeksiyon önleyici, stres giderici, rahatlatıcı, yatak odasının vazgeçilmezi.Limon yağı : Stres giderici, enerji verici, depresyonun baş düşmanıdır.Biberiye : Hafızayı güçlendirir, kas ağrılarına iyi gelir, sinir sistemini destekler. Çalışma odası için iyidir.Sandal ağacı yağı : Afrodizyak etkisi vardır, enerjiyi yükseltir. Salon ve çalışma odası için uygundur.Çay ağacı yağı : Mikrop öldürücü, enfeksiyon önleyici, dezenfektan etkisi vardır.Kekik yağı : Yorgunluğu azaltır, stres gidericidir.Civanperçemi : Özellikle soğuk algınlığı ve grip için kullanılır. Eklem iltihabına iyi geldiği bilinen bir yağdır. […]
Karanfil Yağı Ne İşe Yarar? Faydaları | Nasıl Kullanılır?
[…] Fesleğen yağı, biberiye, gül yağı, tarçın yağı, greyfurt, hindistan cevizi, limon, nane, portakal, lavanta yağı ve ıtır yağı gibi içeriklerle bitkisel karışımlar hazırlanarak ayurveda masajında kullanılır. […]
Doğal Yağlarla Vücut Frekansını Yükseltmek Nasıl Yapılır?
[…] Fesleğen yağı 52 MHz […]
Ayurvedik Beslenme | Vata Pitta Kapha Neleri Yemeli?
[…] kakule, kimyon, fesleğen, kekik, karanfil, mercanköşk ve karabiber de vata dosha için uygun […]
Ayurveda Yüz Maskesi Nasıl Yapılır? Ne İşe Yarar?
[…] 1 orta boy yerli muz ile birlikte 1 çay kaşığı biberiye yağı, 1 çay kaşığı fesleğen yağı ve 1 çay kaşığı da nane yağını karıştırıp uygulayın. 15 dakika kadar bekletip […]
Biberiye Yağı Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır? Faydaları
[…] fesleğen ve kekik gibi nanegiller ailesinden geliyor. Çoğu yemekte de yaprakları tat vermek amacıyla […]
Papatya Yağı Ne İşe Yarar? Saça Cilde Faydaları Neler?
[…] kökü, fesleğen yağı ve ıtır yağı gibi depresyon, anksiyete ve stres üzerinde oldukça etkili olan papatya yağı […]