Kafur yağı (camphor oil) beyaz, kahverengi, sarı ve mavi renkte çeşitleri olan bir yağdır. Nasıl ve ne için kullanılır? Neye iyi gelir? Faydaları neler bu yazımızda bunlara bakacağız.
Kafur ağacı ilk olarak 1800’lerde Florida’da fark edildi. Daha sonra Çin’de de yetiştirilmeye başlandı. Şifalarının ünü yayılmaya başladıkça Mısır, Güney Afrika, Hindistan ve Sri Lanka’da da yetiştirilmeye başlandı.
Zihin ve beden üzerindeki iyileştirici etkileri için Çin ve Hindistan’da uzun yıllar boyunca kullanıldı. Kafur ağacı Çin’de ayrıca gemi ve tapınak inşasına da kullanıldı.
Ayurvedik tıp alanında soğuk algınlığı belirtileri, öksürük, kusma, ishal, egzama, gastrit, düşük libido için hala kullanılmakta.
Kafur yağı ne işe yarar? Neye iyi gelir? Faydaları
Kafur yağı a-pinene (alfa-pinen), camphene (kampen), limonene (limonen), 1,8-Cineole (1,8-sineolün) ve p-cymene (p-simen) bulunmaktadır. Bunların her birinin etkisi ve faydası farklıdır. Bu yağı çok özel kılan da budur.
Pinen : İnflamasyon giderici, antiseptik, balgam söktürücüdür ve bronşları genişletir.
Kampen : Antioksidan, yatıştırıcı, inflamasyon gidericidir.
Limonen : Sinir sistemini uyarır, antioksidandır, psikolojik uyarıcıdır, inflamasyon gidericidir, ruh halini dengeler, iştah kesici özelliği vardır, sindirim sistemini destekler, detoks etkisi vardır.
1,8-Sineolün : Ağrı kesici, bakteri ve mantar öldürücü, iltihap giderici, spazm çözücü, virüs önleyicidir, kan dolaşımını hızlandırır, baş ağrısına iyi gelir, öksürüğü keser, balgam söktürücüdür.
P-simen : Sakinleştirici, yatıştırıcı, iltihap gidericidir, sinir sistemine iyi gelir, anksiyeteye iyi gelir, inflamasyon gidericidir.
Kafur yağı ne işe yarar dediğimizde astım, zatürre ve epilepsi tedavilerinde çok uzun yıllar boyunca fesleğen, kajuput, papatya yağı, okaliptüs yağı, lavanta yağı, melisa ve biberiye yağı ile birlikte kullanılmıştır.
Dışarıdan sürüldüğünde kafur yağı neye iyi gelir? Böcek ısırığı, kızarıklık, aft, kaşıntı, akne, incinme burkulma ile aynı zamanda romatoid artrit veya romatizma ağrılarının hafifletilmesinde etkilidir.
Salgın virüsler ile savaşırken de tarih boyunca kafur yağından faydalanılmıştır. Ayrıca kesiklerden içeri girebilecek bakteri ve mikroplar için de önemli bir koruyucu olmuştur.
Kafur yağı saça faydaları ve cilde faydaları ile de dikkat çeker. Saç dökülmesini önler, saçın uzamasını destekler, saç derisini temizler, saç biti tedavisinde çok etkilidir.
Kafur yağı nasıl kullanılır?
Öksürük ve soğuk algınlığı tedavisinde buhar kovasının içine bir kaç damla damlatılır. Sıcak küvet suyunun içine 2-3 damla eklediğinizde vücudun enerji seviyesini dengeler, kendinizi daha zinde hissetmenizi sağlar.
Kafur yağı kullanımı pek çok durumda etkilidir. Virüslere ve bakterilere karşı evi dezenfekte etmek istiyorum diyorsanız bir miktar çam ağacı yağı ile karıştırıp havayı temizleyebilirsiniz.
Sakinleştirici yağlar arasında yer alan kafur yağı nasıl kullanılır? Misket limonu yağı, tatlı fesleğen yağı, akgünlük yağı ile karıştırıp difüzörde kullanabilirsiniz. Migren tedavisi için neroli yağı ile karıştırın.
Akne tedavisi için bir gece serumu hazırlayabilirsiniz. Koyu renkli bir şişeye taşıyıcı yağınızı ekledikten sonra bir kaç damla limon yağı, lavanta yağı ve kafur yağı ekleyebilirsiniz.
Kafur yağı cilde nasıl uygulanır? Kolajen üretimini artırmak ve kan dolaşımını desteklemek için şişenizin içine portakal yağı, ıtır yağı, lavanta yağı ve alkolsüz cadı fındığı ekleyin. Serumu kullanmadan önce iyice çalkalayın ve pamukla tüm yüze uygulayın.
Ayurvedik masaj ile sirkülasyonu desteklemek için çörek otu yağı, greyfurt yağı ve tamanu yağı ile kafur yağını karıştırıp masaj yapın. Bu şekilde mor jade taşı gibi bağışıklık sistemini ve kemikleri güçlendiren bir karışım elde etmiş olursunuz.
Regl ağrısına iyi gelen masaj
Özellikle inflamasyona bağlı olan regl ağrısına iyi gelen yağlar arasında çemen otu yağı ve neroli yağı kadar etkilidir kafur yağı.
Regl ağrısına iyi gelen masaj için hazırlayacağınız karışıma bir miktar hindistan cevizi yağı, kafur yağı, adaçayı yağı ve thuja yağı ekleyin. Şişeyi iyice çalkalayıp karın bölgesine günde 1-2 kez ve bir hafta boyunca masaj yapın.
Papatya Yağı Ne İşe Yarar? Saça Cilde Faydaları Neler?
[…] ağrısı sırasında kafur yağı gibi direkt olarak karın bölgesine sürülebilir. Sakinleştirici etkisi için kulak arkası ve […]
Mazı Yağı (Thuja Oil) Nedir? Neye İyi Gelir? Faydaları Neler
[…] Kafur yağı gibi akne tedavisinde kullanılan yağlar arasında yer alır. Aynı zamand cilde faydaları arasında cildi güçlendirmek, sıkılaştırmak da yer alır. Sedef hastalığına ve egzama semptomlarına da iyi gelir. […]