Keten tohumu yağı uzun yıllar boyunca mutfakta yemeklerde kullanıldı, diyetlerde ve cilt bakımı rutinlerinde kullanıldı. Neye iyi gelir ne işe yarar dediğimizde faydaları saymakla bitmiyor.

Ayurveda diyet listesinin de vazgeçilmezlerinden olan keten tohumu ve yağı, besin değeri güçlü ve “superfood” kategorisinde yer alan gıdalar arasında.

Frank ve Lombard kralı olan Şarlman, Karolenj Devleti’ni imparatorluk seviyesine bu harika gıda ile yükseltti denir. Faydalarını ilk fark eden kişi olarak bilinir.

Linseed veya flaxseed olarak da bilinen “linum usitatissimum” yani keten tohumu “en yararlı şey” anlamındadır. Özellikle düşük omega-6 ve yüksek omega-3 değerlerine sahip olması, yararları arasında en dikkat çekendir.

Keten tohumu yağı faydaları

Ünü giderek tüm dünyaya yayılan ve günümüzde artık her evde bulunan keten tohumu yağı faydaları açısından önemli bir yere sahip.

  • Beynin yaşlanmasını önlüyor
  • İltihabı azaltıyor
  • Kilo verdiriyor
  • Kalp sağlığını destekliyor
  • Kanser hücrelerinin oluşumuna karşı savaşıyor
  • Kabızlık ve ishal sorununun çözülmesine yardımcı oluyor
  • Cildi besliyor, onarıyor, canlandırıyor

Ortalama %18’i protein, %42’si sağlıklı yağ, %29’u karbonhidrat, bakır, manganez, magnezyum, molibden ve fosfor açısından zengin olan keten tohumu yağı neye iyi gelir bakalım.

Keten tohumu yağı neye iyi gelir? Ne işe yarar?

1 yemek kaşığı keten tohumunda (7 gram) 2 gram doymamış yağ asitleri ve 2 gram lif vardır. Kalorisi ise 37dir. Keten tohumu yağı neye iyi gelir birlikte bakalım. Çünkü ne işe yarar dediğimizde karşımıza çıkan liste oldukça değerli.

keten tohumu yağı saça cilde faydaları

Öncelikle içindeki omega 3 yağ asitleri beyin için tam bir koruyucu. Hafızayı güçlendiriyor, tansiyonu ve trigliserid seviyesini düzenliyor. Damar tıkanıklığını önlüyor, kalp krizi ve felç riskini azaltıyor, alzheimer riskini düşürüyor.

Yapılan bir araştırmada farelere 40 gün boyunca keten tohumu yağı veriliyor. Araştırmanın sonunda kanser hücrelerinin oluşumunun önlendiği gözlemleniyor. Ayrıca akciğer tümörlerinin büyümesinin engellendiği de fark ediliyor.

Keten tohumu yağının cilde faydaları da çok. Tıpkı moringa yağı, biberiye yağı, fesleğen yağı ve karanfil yağı gibi akne, cilt iltihapları, kızarıklık ve kaşınma üzerinde oldukça etkili.

Atopik dermatit için bitkisel tedavi arayanlar veya kortizonsuz krem kullanmak isteyenler için bir karışım hazırlanarak bölgeye uygulanabilir.

Keten tohumu yağı nasıl kullanılır?

Çok yönlü olması büyük bir avantajdır. Keten tohumu yağı nasıl kullanılır dediğimizde salatalara, soslara eklenebilir olması özellikle ilk kez kullanacaklar için tavsiye edilir.

Günde 1 yemek kaşığı kadar smoothie ve shakelere karıştırılabilir. Pişirilir mi? Hayır. Yüksek ısıda zararlı bileşenler ortaya çıkabilir.

Kuşburnu çekirdeği yağı ve portakal yağı gibi nemlendirici ve onarıcı özelliği olduğu için cilde direkt olarak veya karışım hazırlanarak uygulanabilir.

Keten tohumu yağı saça faydası ile de dikkat çeker. Bhringraj yağı, pracaxi yağı ve jojoba yağı gibi saçı nemlendirir ve besler. Uzatır mı? Evet. Ayrıca parlaklık verir.