Triphala nedir? Ayurveda denildiğinde akla gelen iyileştirici ayurvedik karışım. Anlamı “üç meyve“dir. Ama bu üç meyve sıradan meyveler değillerdir. Hindistan’daki üç tıbbi (iyileştirici) meyve karışımı ile hazırlanır. 3000 yıldan uzun süredir kullanılmaktadır.

Tozu, tableti de satılmakta olan triphalanın içinde neler var? Amalaki (Emblica Officinalis veya Amla), Bibhitaki (Terminalia bellirica veya Baheda) ve Haritaki (Terminalia chebula veya Harad).

Kanser düşmanı olan bu ayurvedik karışım, ayurvedik beslenmenin de önemli parçalarından biri olarak kabul ediliyor. Faydaları oldukça fazla. Şimdi triphala neye iyi gelir ne işe yarar bakalım.

Triphala ne işe yarar? Neye iyi gelir?

Günümüzün vebası kanser konusunda pek çok araştırma yapılıyor. Neredeyse gün içinde sürekli olarak maruz kaldığımız serbest radikaller ile savaşabilen bir bağışıklık ve sindirim sistemine sahip olmak önemli.

triphala nasıl kullanılır

Triphala da bu konuda dikkat çekiyor. Çünkü triphala neye iyi gelir dediğimizde listenin başında sindirim sistemi sorunları geliyor.

Her bireye özel olan doshaların düzenlenmesi konusunda oldukça etkili. Bu şekilde kişinin duygusal, psikolojik ve fiziksel sağlık dengesinin düzenlenilmesi hedef alınıyor.

Triphala ne işe yarar dediğimizde göz sağlığından bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinden, saç ve cilt sağlığından stres ve anksiyetenin azaltılmasına kadar uzanan bir liste çıkıyor karşımıza.

Anksiyete bozukluğuna iyi gelen doğal yağlar hakkında bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.

Triphala faydaları nelerdir?

Poli bitki ilacı olarak geçen yani kendine özel bir karışım ile ortaya çıkan triphala faydaları nelerdir dediğimizde içindeki hint üzümü, kara mirobalan (amala) ve haritaki ile neredeyse mucizevi etkileri ortaya çıkıyor.

  • İltihap giderici
  • Kanser önleyici
  • Diş çürümelerini önleyici
  • Kilo vermeye yardımcı
  • Kolesterolü düşürücü
  • Kilo vermeye yardımcı
  • Kabızlık giderici
  • Stres azaltıcı
  • Diyabet tedavisinde etkili
  • Bakteri ve mantar enfeksiyonları üzerinde etkili
  • Cilt sorunları üzerinde etkili
  • Antioksidan

Triphala nasıl hazırlanır? 150 gr amla, 50 gr harad ve 100 gr baheda çekirdekleri çıkartılarak küçük parçalar halinde kesilir. Güneşte kurutulduktan sonra toz haline getirilir.

Triphala nasıl kullanılır?

Ayurvedik yaşam, doğal çözümler ve yöntemlerle hastalıkların oluşmasını engellemek veya hastalıkları iyileştirmeyi kapsar. Üç iyileştirici meyve karışımından elde edilen triphala nasıl kullanılır bakalım.

Saç için 4 yemek kaşığı tozu yarım litre suda 10 dakika kaynatın. Soğumaya aldıktan sonra içine saça iyi gelen yağlardan dilediğinizi seçerek bir kaç damla damlatın. Saç ve saç derisine iyi yedirip masaj yapın 30 dakika bekleyip durulayın.

saç beyazlamasına dökülmesine bitkisel çözüm ne iyi gelir

Triphala saça faydaları neler? Kuruluk, kepek, dökülme, beyazlama ve seyrelme sorunlarında oldukça etkilidir.

Göz banyosu nasıl yapılır? Yarım kaşık triphalayı 1 bardak suda kaynatın. Soğuduktan sonra avucunuza alıp, avucunuzla gözünüzü kapatın ve aralarda gözlerini kırpın. Göz kuruluğu, iltihap ve arpacık tedavisinde etkilidir.

Akne ve egzama tedavisinde bilinen etkisinin yanı sıra cilde faydaları arasında kızarıklık, kuruluk, kırışıklık ve sarkma gibi sorunlarda etkili olması da var. Hindistan cevizi yağı ile birlikte cilde uygulayın.

Karaciğer hastalıkları için bitkisel tedavi yöntemleri arıyorsanız, yatmadan önce yarım çay kaşığı triphala ile 2 yemek kaşığı aloe verayı 1 bardak suda karıştırıp için.

Triphala çayı bağışıklık sistemini güçlendirir, kabızlığı giderir, kanser, ülser ve diyabet üzerinde etkilidir, stresi azaltır, saç cilt ağız mide ve karaciğer üzerinde olumlu etkileri vardır.

Triphala yan etkileri ve zararları var mı? Gereğinden fazla miktarda tüketilirse ishale sebep olabilir, şekeri düşürebilir. Kan inceltici ilaç kullananlar, hamileler ve emzirenler doktorlarına danışmadan kullanmamalıdır.

Günlük doz ne kadar olmalı? 500 mg ile 1 gr arası güvenli dozdur. Eğer kabızlık tedavisi için doğal çözüm olarak kullanıyorsanız daha fazla tüketilebilir.