Ayurvedik yaşam nedir? Hindistan’da 5000 yıldan uzun süredir sağlıklı yaşam amacıyla kullanılmaktadır. Hem ayurveda tıbbı hem de ayurvedik beslenme orada bir yaşam şekli haline gelmiştir.

Ayurvedij yaşam ne işe yarar? Masaj, meditasyon, yoga, bitkisel destekler, beslenme değişikliği, düşünce değişikliği ile kişinin hastalıklarını tedavi etmesi ve hastalıklardan korunmasını sağlar.

Dengeli beden, ruh ve zihin ayurvedik yaşam tarzı için gerekli olandır. Tıpkı psikoloji alanında olduğu gibi. Ancak ayurveda bu dengenin kurulabilmesi için bitkisel çözümler tercih eder.

Ayurveda tıbbı daha önce bahsetmiş olduğum Kapha, Vita ve Pitta‘nın bir denge içinde olmasına odaklanır. Ayurveda ne işe yarar yazımızdan konuyla alakalı detaylı bilgi alabilirsiniz.

Ayurvedik yaşam tarzı nedir? Nasıl yapılır?

Ayurvedik yaşam tarzı için sindirim en önemli şeydir. Herhangi bir sindirim sorunu yaşıyorsanız, öncelikle bunun düzeltilmesi gerekir. Hipokrat M.Ö. 3.yüzyılda “Bütün hastalıklar bağırsakta başlar” demiştir. Haklıdır da.

Günümüzde de pek çok kişide var olan ve giderek artmakta olan depresyon, anksiyete, sedef hastalığı, akne, egzama, saç dökülmesi, reflü, ülser, kolit, ibs, cron hastalığı gibi hastalıklar hep sindirim sistemi sorunları ve beslenme hatalarıyla alakalıdır.

Sağlıklı bir sindirim sistemi, sağlıklı bir beden ve zihin demektir. Yani öncelik sindirimdir. Ayurvedik yaşam tarzı içine girmeye karar verdiğinizde sindirim sistemini iyileştirmeli, vücudunuzdan toksinleri temizlemelisiniz.

Vücudunuzda toksinler olduğunu nasıl anlarsınız?

Ayurvedik yaşam nasıl yapılır? Öncelikle hangi tip dosha (doşa) olduğunuzu bulmak önemlidir. Ki bunu bulmak zor değildir. Mesela Pitta güneşten kaçınır, sıkça saunaya hamama gider, kızarmış baharatlı ve acı yiyeceklerden kaçınır.

Hangi tip doshaya sahip olduğunuzu anlamak için ayurveda testi yapabilirsiniz.

Şimdi ayurvedik yaşama geçmek isteyenler için neler yapılması gerektiğine madde madde bakalım.

  • İşlenmiş, rafine ürünlerden uzak durmak ev yemekleri yemek
  • Öğün atlamamak, dengeli bir şekilde beslenmek
  • Akşam yemeğini günün en hafif öğünü olarak tüketmek
  • Günde ortalama 2 litre su tüketmek
  • Düzenli ve sağlıklı bir uyku rutinine sahip olmak
  • Günde ortalama 10 dakika olumlamalı yoga veya meditasyon yapmak
  • Doğada vakit geçirmek, yürüyüş yapmak
  • Düzenli olarak ayurveda masajı yaptırmak
  • Zihinden kötü, negatif düşünceleri arındırmak

Bunu, bir süre yapıp bırakacağımız bir kilo verme diyeti gibi düşünmemek gerekir. “Yaşam tarzımı değiştiriyorum” şeklinde bakarsak üzerimizde çok daha az baskı hissederiz.

Nasıl sağlıklı ve mutlu olunur?

Aslında hepimizin, binlerce yıldır pek çok insanın merak ettiği bir soru bu : Nasıl daha sağlıklı ve mutlu olunur? ve cevabı düşünülenden çok daha kolay.

Daha önce de bahsettiğim gibi yapılması gereken ilk şey sindirim sistemi üzerine odaklanmaktır. Yani ne yiyorum? Ne kadar yiyorum? Nasıl yiyorum? sorularını kendimize sormamız gerekir.

ayurvedik yaşam tarzı

Düzenli, sağlıklı, temiz beslenmek ilk adım. Şekerli, paketlenmiş, koruyu içeren, işlenmiş ürünleri hayatımızdan uzak tutmak ve bunların yerine evde temiz içerikli gıdalarla kendi yemeğimizi pişirmek ilk yapmamız gereken şey.

Yemeğimizi masada oturarak ve başka hiç bir şeyle ilgilenmeden (telefon, televizyon vs) yediğimiz şeye odaklanarak tüketmeliyiz. Yemeğimiz bittiğinde minnettar olmalı ve şükretmeliyiz. Günde ortalama 2 litre su içmeliyiz.

Spor, meditasyon, yoga, ayurveda masajı, nefes egzersizleri artık hayatımızın bir parçası haline gelmeli. Ayrıca ayurveda tedavisinde kullanılan yağlar da evimizde bulunmalı.

Üzerimizde ve evimizde, gerek olursa selestit taşı gibi doğal taşlar bulundurabiliriz. Evimizi havalandırmalıyız ve biz de temiz havadan doğadan uzak kalmamalıyız.

Daha önce de belirttiğim gibi ayuvedik yaşam tarzı sadece beslenme ile olmaz. Beden, zihin ve ruh yani üçünün de huzur içinde bir dengede olması gerekir.