Sedir ağacından elde edilen sedir ağacı yağı ne işe yarar? Özellikleri neler? Saça ve cilde faydaları nedir bu yazımıda birlikte bakalım.

Ağacın yaprakları, kabukları ve meyveleri yüzyıllar boyunca insanlara çeşitli faydalar sağlamıştır. Buhar damıtma, soğuk presleme ve dioksit damıtma ile elde edilmektedir.

Himalaya ve Atlas sedir ağaçları yıllar boyunca tıp ve kozmetik alanlarında kullanılmış, aynı zamanda tütsü olarak da tercih edilmiştir.

sandalagaci cedarwood

İncil’de koruma, erdem ve bereketi sembolize eder. Antik Mısır’da kekik yağı ve nane yağı ile birlikte mumyalamada kullanılmıştır. Yerel Amerika’lılar tarafından spiritüel iletişim (ruhlarla iletişim kurma), sakinleşmek ve pozitif hisleri güçlendirmek için vazgeçilmez olmuştur.

Saça, cilde, ruh haline çok yararları vardır. Ayrıca küf oluşumu nasıl engellenir diye merak edenler için cevap sedir ağacı yağıdır.

Sedir ağacı yağı ne işe yarar nasıl kullanılır?

Sedir ağacı yağı pek çok farklı şekilde kullanılır. Bunlar arasında tütsü olarak yakmak, içine çekmek, kıyafet, yastık veya havluya damlatmak en sık tercih edilenlerdir.

Siyah noktalar veya beyaz noktalar ve sivilceler üzerine de uygulayabilirsiniz. Ancak hem bu uygulamada hem de masaj yağı olarak kullanırken bir taşıyıcı yağ ile karıştırmanız gerekir.

İyi bir pire, kene ve güve kovucudur. Bunun için de yine kıyafetlere ve cilde uygulayabilirsiniz. Ayrıca evinizde tütsü olarak da yakabilir veya difüzör içine bir kaç damla ekleyebilirsiniz.

cedarwood oil nasil kullanilir

Sedir ağacı yağı nasıl kullanılır dediğimizde en sık görülen kullanım alanı sakinleştirici masaj veya banyodur. Sıcak banyo suyuna 5-6 damla kadar damlatabilirsiniz.

Sedir ağacı yağı (cedarwood oil) faydaları

Antiseptik (mikrop öldürücü), antiinflamatuar (iltihap giderici), spazm giderici, mantar ve böcek öldürücü özelliklere sahip olan sedir ağacı yağı (cedarwood oil) faydaları neler liste olarak bakalım.

  • Saç dökülmesini önler
  • Haşere öldürücüdür
  • Cilt pullanmasına iyi gelir
  • İnflamasyonu azaltır
  • Sakinleştiricidir
  • Uykuya dalmayı kolaylaştırır

İncil’de de yer alması sebebiyle sedir ağacı yağı toplu dualarda, meditasyon yaparken zihni ve vücudu sakinleştirmek ve konsantrasyonu sağlamak için de kullanılmıştır.

Cilde faydaları

  • Kızarıklık ve kaşıntıyı azaltır
  • Kuruluk, çatlak ve pullanmaya iyi gelir
  • Sebum üretimini artırır
  • Cildi bakterilerden korur
  • Kırışıklık ve sarkmaları önler

Saça faydaları

  • Saç derisini arındırır
  • Yağ dengesini korur
  • Kepeği azaltır
  • Saç dökülmesine iyi gelir
  • Saçın incelmesini önler

Sedir ağacı yağı saça ve cilde faydaları ile günümüzde en sık kullanılan yağlar arasında olmasıyla birlikte aynı zamanda astıma, öksürüğe, burun tıkanmasına da iyi gelen yağlar arasında yer alır.

Etkisini artırmak için akgünlük yağı, lavanta yağı, biberiye yağı, bergamot yağı, neroli yağı ve yasemin yağı ile karıştırıp boğaz ve göğüs bölgesine masaj yapabilirsiniz.

sandal agaci yagi saca cilde faydalari

Cilt lekeleri için hangi yağ kullanılır derseniz, cevaplar arasında bu yağ da yer alır. Taşıyıcı bir yağ ile karıştırarak maske yapabilir veya yüz temizleme jelinizin içine bir kaç damla damlatarak günlük rutininizde kullanabilirsiniz.

Saç dökülmesine hangi yağlar iyi gelir?

Bu konuda daha önce paylaşmış olduğum saç dökülmesine karşı ayurveda isimli yazımı okumanızı tavsiye ederim. Bununla birlikte hangi yağlar saça iyi gelir yazım da size çok yardımcı olacaktır.

Saç dökülmesine hangi yağlar iyi gelir dediğimizde cedarwood listenin başlarında yer alır. En iyi sonucu alabilmek için şampuan veya saç kreminin içine bir kaç damla damlatıp, banyo rutininde kullanmak gerekir.

Saç maskesi için : hindistan cevizi yağı ile katıştırıp saç derisine uygulayın ve yarım saat kadar bekleyip yıkayın.

Saç derisindeki kan dolaşımını artırmak ve böylece saçın uzamasını sağlamak ve saça hacim kazandırmak için kekik yağı, lavanta yağı veya biberiye yağı ile karıştırıp haftada 1 maske yapabilirsiniz.

Hamile ve emziren kadınların, hormon dengesini etkileyebileceği için kullanması önerilmez. Kanser hastaları, kalp hastaları ve hormonal hastalıklar yaşayan kişiler kullanmamalıdır. Göz çevresi, kulak ve burun içine uygulanmaz.