Gotu kola bugünkü şifalı bitkiler kategorimizde yer vereceğimiz bitki. Ne işe yarar? Faydaları nelerdir? Gotu kola neye iyi gelir birlikte bakalım.

Asya mutfağında çok uzun yıllardan beri kullanılıyor gotu kola (Centella asiatica), aynı zamanda çin tıbbı ve ayurvedik tıpta önemli bir yeri de var.

Nemli alanları sevip, oralarda yetişen bu bitkiden çay veya salata yapılıyor ya da suyu taze olarak smoothie şeklinde tüketiliyor.

Ayurveda tedavisinde kullanılan şifalı bitkiler arasında önemli bir yeri bulunuyor. Centella asiatica supplement olarak da, uygun görülen kişilere doktor tarafından reçete ediliyor.

Zaman içinde ünü tüm dünyaya yayılan gotu kola (isim olarak “kutu kola’ya benziyor ancak) bakteri öldürücü, iltihap giderici ve antidepresan özellikleriyle her gün biraz daha dikkat çekiyor.

Gotu kola neye iyi gelir? Ne işe yarar?

Özellikle hafıza sorunlarına da iyi geldiği düşünülen gotu kola kapsül ve toz şeklinde supplement olarak da satılıyor. Bakalım neye iyi gelir ve faydaları neler.

  • Odaklanmayı kolaylaştırır
  • Hafızayı güçlendirir
  • Bilgi işlem hızını artırır
  • Anksiyete, depresyon, kronik yorgunluğu azaltır
  • Kan dolaşımını destekler
  • Yaraları iyileştirir
  • Hastalıklardan korur
  • Antioksidandır
  • Cildi gençleştirir

100 gram taze gotu kolada 171 mg kalsiyum, 5.6 mg demir, 391 mg potasyum, 442 mcg A vitamini, 48.5 mg C vitamini ve 0.19 mg B2 vitamini bulunuyor.

Besin değeri açısından karnıyarık otu gibi zengindir. Özellikle kalsiyum açısından zengin olan kazayağı otu ile bu noktada rakiplerdir.

Gotu kola faydaları olduğu gibi zararları ve yan etkileri de var mı?

Elbette her gıda herkes için uygun olmayabilir. Çünkü herkesin genetik yapısı farklıdır. Bu yüzden belki de dünyada kullanılan herhangi bir şey, size dokunabilir.

Örneğin gotu kola çok uzun yıllardır milyonlarca kişiye sağlık dağıtıyor ancak faydalar olduğu gibi zararları ve yan etkileri de var mı diye sorarsanız, elbette olabilir.

gotu kola centella asiatica

Mesela mide ağrısı, kaşınma, hiperkolesterolemi, yüksek tansiyon, hipertrigliseridemi, ateş, idrarda koyulaşma, gaytada kireç gibi renklenme, göz ve ciltte sarılaşma, baş ağrısı ve uyuşukluk yapabilir.

Çünkü güneşe karşı olan hassasiyeti artırır. Ayrıca gotu kola karaciğer tarafından metabolize edilir.

Yani eğer herhangi bir karaciğer hastalığınız varsa dikkatli kullanmalı veya hiç kullanmamalısınız. Aynı zamanda alkol veya sakinleştirici ile de birlikte kullanılmamalı.

Hamilelerin, emzirenlerin ve çocukların kullanabileceği yönünde yeterli bir çalışma yapılmadığından, kullanmamaları tavsiye ediliyor.

Centella asiatica nasıl ve ne kadar kullanılır?

Centella asiatica karaciğer üzerinde hasara yol açabileceği düşünüldüğü için kısa süreli olarak kullanılması önerilir. Örneğin 14 gün boyunca 500 mg ortalama uygun dozdur.

Doktorunuz uygun görürse size günde 2000 mg kadar da verebilir. Burada semptomlarınız ve genel sağlık durumunuz göz önünde bulundurulmalıdır.

Alacağınız ürünün organik ve sertifikalı olmasına dikkat edin. Çünkü bu bitki büyüdüğü topraktan ağır metalleri çekmektedir.