Ruhsal açıdan uyanık olduğumuzda, yapıcı biçimde yaşamaya ve en yararlı olanı yapmaya doğal olarak yatkın oluruz. Yaşamımızın her alanında denge ve düzeni yeniden yaratmak gerektiğinde, hızla harekete geçebiliriz.

Ruhsal farkındalıkta yetersizlik, entelektüel hatalar, zihinsel karışıklık, akılcı olmayan düşünme, duygusallık, huysuzluk ve doğal olmayan, düzensiz bir yaşam biçimi ile sonuçlanabilir.

Farkındalık bulanıklaştığında ve zihin hayal, sanrı, saplantı, acı ve başarısızlık hissi ve yaşamı geliştirici değil de bastırıcı alışkanlıklarla kaplandığında, sık görülen davranış ve psikolojik durumların bir kısmı veya tümü var olabilir.

Ruhsal farkındalık olmazsa ne olur? Vücudun bağışıklık sistemi zayıflar, zihin-beden yapısının hallerini belirlemede temel yöneticiler olan üç doshanın etkinliği bozulur.

Ruhsal farkındalık için ne gerekir?

Ruhsal farkındalık için ne gerekir denildiğinde üç şey temeldir. Ruhsal, psikolojik ve fiziksel esenlik. Bunlardan sadece bir tanesi üzerine yoğunlaşılırsa, gereken verim alınamaz.

En destekleyici olan, tüm düzeylerde bütüncül, yapıcı sonuçlara yönelik, şuurlu bir biçimde seçilmiş bir yaşamdır.

Yiyecek seçimi, uyku ve var olan enerjinin amaçlı kullanımı ve korunması en dikkat edilmesi gereken destekleyicilerdir. Daha önce ayurvedaya göre hangi vücut tipine sahipsiniz isimli bir yazıda bu konudan bahsetmiştik.

Yemek için neleri seçtiğimiz, yenilenme için dinlenmek için zamanımızı nasıl düzenlediğimiz ve yaşamsal güçlerimizi israf etmeden yapıcı biçimde kullanıp kullanamadığımız önemlidir.

Bunlar öz saygımızın derecesini ve sağlıklı, anlamlı ruhsal gelişmeye ne kadar niyetli olduğumuzu ortaya çıkartır.

Ayurvedik yaşam tarzı nedir?

Sağlıklı olmak için bir amaca sahip olmak gerekir

Sağlıklı ve iş görür durumda olmak için, yaşamla ilgili net bir amaç anlayışı ve bu sonuca varmaya niyetli olmak çok önemlidir.

Eğer herhangi bir amacımız yoksa, neden yaşadığımızı bilmiyorsak sağlıklı yaşam yollarını izlemek zor gelecektir. Çünkü herhangi bir motivasyon noktamız olmayacaktır.

Günlük hayattaki alakasız veya sabırsız davranışların yol açtığı zihinsel mücadele ve duygusal karmaşa, aynı zamanda bütünselliği gerçekleştirmeye yönelik gayretlerimizi etkileyecektir.

Bu noktada insan detoksu ve dopamin detoksu konuları işimize yarayacak bilgiler barındırabilir.

Daha sağlıklı ve mutlu olmak için uyku kalitesi önemlidir

Ruhsal farkındalık uyanış için gereklidir ancak ironik bir şekilde bunun için aynı zamanda daha sağlıklı ve mutlu olmak için uyku kalitesi önemlidir.

Yani farkındalığın uyanışa geçebilmesi için, önce kaliteli bir uyuyuş yaşamamız gerekir. Bu ne demek?

Deliksiz uyku zihni dinlendirir ve vücudu yeniler. Yenilenme ve büyüme hormonu sadece gece uykusu alındığında devreye girer.

spiritüel farkındalık

Vücudun gün boyu ritmlerine ait pek çok şey, mesela vücut ısısı, kan basıncı ve hormon düzeyleri değişimleri düzensiz uyku ve kalıpları uykusuzlukla bozulabilir.

Yaşamı baskı altına alan bazı etkiler yorgunluk, zihinsel karmaşa ve bozuk fiziksel uyum yaratabilir. Karanlık, sessiz bir yerde düzenli olarak uyuyun, tazelenmiş olarak uyanın ve güne zinde, enerjik, amaçlı başlayın.

Spiritüel farkındalık için ayurveda her zaman zihinsel, fiziksel bütünlüğe önem vermektedir.

Brahmacharya nedir?

Yaşamsal güçleri yapıcı şekilde kullanmak ve korumak için kullanılan Sanskritçe belime brahmacharya (brahma : bölünmez, charya : gidiş).

Yaşamsal güçler dağıldığında zihinsel güçler azalır, bağışıklık sistemi zayıflar ve doshalar dengeden çıkar. Buna endişe, üzüntü, hırs, huzursuzluk, çok konuşmak, duygulardan birini fazla kullanmak, sağlıksız beslenme ve dinlenme eksikliği sebep olur.

Ruhsal farkındalık bazı şifreler içerir. Zihinsel soğukkanlılık, gerçekçi düşünme ve duygusal durgunluğu egzersizler yaparak öğrenebiliriz. Stresle başa çıkabilir, insanlarla etkileşimde tarafsız ve anlayışlı olabiliriz.

Brahmacharya yemini şu şekildedir :

“Bölünmez şuurun bireyselleşmiş bir ifadesi olduğum için, yaşam veren bir ruhsal varlığım. Aydınlanmış farkındalığım zihnime enerji verir, vücudumu canlandırır ve dengeli, destekleyici, kişisel ilişkiler ve bu farkındalığın çevresel durumların belirleyici nedenidir. Her zaman hayatsız bilgiye dayandığımdan, hayatımın her alanında doğru algılarım, berrak düşünürüm, olgun davranırım ve karmaşık olay ve durumları düzenli yaşarım. Bana ihsan edilmişleri tüm insanlar için şükranla ve coşkuyla dilerim. Huzurluyum. Mutluyum.

Ruhsal farkındalığı geliştirmek önemlidir çünkü düşünceleri ve hareketleri yapıcılığa sürükler, doğrudan ve yararlı olarak zihin ve bedeni etkiler. Aynı zamanda da yaşamımızı besleyecek destekleyici durumları çeker.

Kendimizi sadece zihin veya beden olarak algılamamamız gerekir. İkisine de hakim olmalıyız.