Çinko vücudumuzda zaten bulunan, metabolizma ve bağışıklık sisteminin doğal yakıtı. Çinko vücudun onarımı için, iyileşmek için, koku ve tat alma için kullanılır. Zengin bir beslenme ile vücudumuzda zaten yeteri kadar çinko olur fakat bazı durumlarda ekstra olarak çinko hapı da kullanılır.
En çok çinko bulunan gıdalar hangileri? Çinko hangi besinlerde var? Bunları bilmek ve bu besinleri günlük yemek listesine eklemeye çalışmakta fayda var.
Çünkü giderek doğallığını kaybeden besinler de artık eskisi kadar faydalı değil. Çoğu vitamini ve minerali, dışarıdan ekstra olarak vücuda almamız gerekebiliyor.
Doğal yağlarla vücut frekansını yükseltmek mümkün.
Önce çinkonun faydalarına, ardından çinko hangi gıdalarda var ona bakalım.
Çinkonun faydaları neler?
Yazının başında da belirttiğimiz gibi, çinkonun vücutta çok önemli bir işlevi var. Bağışıklık sisteminin çalışması için geçerli ve iyileştirme özelliği çok önemli. Bunun dışında çinkonun faydalarını şöyle sıralayabiliriz :
- İshali geçirir
- Öğrenme ve hafızayı güçlendirir
- Nezle, grip gibi soğuk algınlıklarını iyileştirir
- Yaraları iyileştirir
- Kronik hastalıkları iyileştirir
Çinko hapı kullanılacaksa yemekten en az 1 saat önce ve 2 saat sonra alınması önerilir.
Çinko cilt için iyi mi?
İltihap giderici özelliği ile, özellikle akne ve sivilce gibi cilt problemlerinin tedavi edilmesinde oldukça etkilidir. Saç dökülmesi tedavisi için de gereklidir.
Çinko aldığım zaman ne yememeliyim?
Çinko aldığınız zaman kepek, ekmek, lifli gıdalar, süt ve süt ürünlerini en az 2-3 saat tüketmemelisiniz.
Çinko hangi besinlerde var? Hangi gıdalar çinko zengini?
Özellikle çinkodan zengin olan bu gıdaları günlük veya haftalık diyet listeniz ekleyebilirsiniz. Çinko en çok bu besinlerde var :
- Deniz kabukluları
- Yumurtanın beyazı
- Mercimek, nohut
- Kırmızı et
- Tavuk butu
- Tofu
- Kenevir tohumu, susam
- Şitake mantarı
- Kabak çekirdeği
- Kakao tozu
- Kaju, badem, yer fıstığı
- Kefir, yoğurt, ricotta peyniri
- Ispanak
- Avokado
- Sarımsak
Çinko neyde var diye merak edenler için liste bu şekilde. Günlük çinko alımı 19 yaşından büyük kadınlar için günlük ortama 12 mg’dir. Erkekler için 11 mg’dir.
Saç Dökülmesine Karşı Saçları Güçlendiren Ayurveda
[…] olmasını istiyorsanız beslenmenize dikkat etmelisiniz. Vücudunuzdaki C vitamini, B vitamini, çinko ve sülfür az ise saç dökülmesini engellemek için bu vitamin ve minerallere sahip gıdalar […]
Karnıyarık Otu Ne İşe Yarar? Tozu Ve Tohumu Kullanımı – Ayurveda
[…] bazen kabız oluyorsanız veya çoğunlukla ishal olma gibi bir sorununuz varsa (ki vücudunuzdaki çinko eksik olabilir) karnıyarık otu tozu bu alanda […]