Yabani iğde yağı nedir? Ne işe yarar? Hangi hastalıklara iyi gelir? Cilde faydaları ile de dikkat çeken yabani iğde yağı (sea buckthorn oil) nasıl kullanılır? Bu yazımızda bunlara bakacağız.

Yaprakları, çiçeği, tohumları ve meyvesi ilaç yapımında kullanılan yabani iğde özellikle inflamasyon, kalp ve cilt sağlığı üzerinde oldukça etkilidir.

Meyvesi jöle, sos, meyve suyu ve pürelerde kullanılırken, yaprakları, tohumları ve yağı da özellikle anti-aging etkisi dolayısıyla kozmetik sektöründe sıkça tercih edilir.

Yabani iğde yağı ne işe yarar? Faydaları neler?

Yabani iğde A vitamini, K vitamini, P, D, E, B1, B2, B5, B6, B9 ve C vitamini açısından çok zengindir. İltihap azaltıcı etkisi ve iyileştirici, onarıcı özelliği ile yabani iğde yağı ne işe yarar dediğimizde karşımıza etkileyici bir liste çıkar. Bakalım faydaları neler.

  • Mide ve bağırsak ülseri için etkilidir
  • Kalp sağlığına faydalıdır
  • Cilt sağlığı üzerinde çok etkilidir
  • Saç bakımında çok etkilidir
  • Diyabet tedavisinde etkilidir
  • Artrit ve fibromiyalji tedavisi için kullanılır
  • Yüksek tansiyon ve kolesterolü düşürür
  • Yaraların hızlı iyileşmesini sağlar

Zararları veya yan etkileri var mı? Yabani iğde meyvesi reçel, sos ve pürelerde pek çok dünya mutfağında kullanılır. Yağı 90 güne kadar içildiğinde herhangi bir yan etki belirtilmemiştir.

Yine de düşük tansiyon hastaları, kanaması olanlar, hamileler, emzirenler, çocuklar ve ameliyat olacak olan kişiler doktorlarına danışmalılardır.

yabani iğde yağı nasıl kullanılır

Yabani iğde nasıl yetiştirilir? İyi drene edilmiş toprakta bol güneş ile yetişir. Bahar mevsiminin başlarında ekin. Kendi nitrojenini dengelediği için gübre kullanmanız önerilir. Çok su sevmeyen bir bitkidir.

Yabani iğde yağı nasıl kullanılır?

Yabani iğde takviyesi göz kuruluğu ve vajinal kuruluk için doktor tarafından tavsiye edilebilir. Mazı yağı gibi sedef hastalığı, akne, egzama, cilt kuruluğu, saç dökülmesi için yağ derinin üzerinden uygulanmalıdır.

Eğer saç dökülmesi veya uzamaması gibi sorunlar yaşıyorsanız hangi yağlar saç uzatır ve çıkarır isimli yazıma bakabilirsiniz.

Yabani iğde yağı nasıl kullanılır? Yaraların üzerine, iltihaplı ve kuru bölgelere uygulanabilir. Kukui nut oil gibi güneş yanığı üzerinde de etkili yağlar arasındadır ve aynı şekilde uygulanır.

Yani direkt olarak cilde sürülür mü derseniz evet. Ancak turuncu veya sarı tonlarında olabileceği için renk verebilir. Bunun dışında ister direkt olarak isterseniz de taşıyıcı yağlarla birlikte kullanabilirsiniz.

yabani iğde yağı cilde saça tırnaklara faydaları

Yabani iğde yağı saça nasıl kullanılır ve faydaları neler? Direkt olarak saç derisine ve diplerden uca tüm saça uygulayabilirsiniz. Masaj yaparsanız çok daha fazla etkisini görebilirsiniz. Cupuaçu yağı gibi saç uzatır, saçı nemlendirir, yeni saç çıkmasını destekler.

Tırnak bakımı için doğal yöntemler arıyorsanız bu yağ tam size göre. Tırnak güçlendirici bitkisel yağlar listesinde birinci sırada çünkü içinde protein, vitaminler ve yağ asitleri var.

Yabani iğde yağı cilde faydaları ile dikkat çekiyor

Çin tıbbında 1000 yıldan uzun süredir kullanılmaktadır. Portakaldan 12 kat daha fazla C vitamini içerdiği ve lif, protein, mineral ve vitaminler açısından oldukça zengin olduğu için “superfood” kategorisinde yer almaktadır.

Kendine has yüksek yağ asitleri, vitaminler ve minerallere sahiptir. Cilde uygulandığında kolay bir şekilde emilebilir bir yapısı vardır. Yağlanma hissi bırakmaz.

Bağışıklık sistemi üzerindeki etkisi bir yana, yabani iğde yağı cilde faydaları ile de dikkat çekiyor. Bazı semptomlar üzerinde, bilinen tüm bitkilerden çok daha etkili.

akneye sivilceye cilde iyi gelen doğal yöntemler

Bilinen bitki bazlı yağlar arasında en yüksek E vitaminine sahip olandır. Beta karoten değeri 5,000 IU/100g, yağ asitleri Omega-3 (30%), Omega-6 (40%), and Omega-9 (19%) değerindedir.

14 flavanoid ve iz mineralden 11’ine sahiptir. Bu vesileyle cildi nemlendirir, esneklik sağlar, hücre yenilenmesini destekler ve iltihap azaltıcı özelliğiyle moringa yağı gibi akne, egzama, sedef hastalığı ve gül hastalığı (rosacea) üzerinde etkilidir.