Hindistan ve Endonezya’da yetişen, boyu 8-12 metre arası yeşil yapraklı bir ağaçtır. Sandalağacı kabuğu gri kahverengi arası ve yumuşaktır. Bilimsel ismi Santalum album’dur. Ağaç, yeterli yoğunluğa sahip olduğu için oymacılıkta da kullanılır.

Sandal ağacı yağı ne işe yarar? Sıcak, odunsu bir yağdır çoğunlukla parfümlerde, kozmetiklerde, sabunlarda ve tütsülerde kullanılır. Ayrıca bazı yemeklere ve içeceklere de eklenir.

Sandal Ağacı Nedir Yağı Nasıl çikarılır

Geleneksel tıpta ylang ylang yağı gibi antiseptik ve kanama durdurucu olarak kullanılmıştır. Baş ağrısına, mide ağrısına, genital ve idrar yolu hastalıklarının tedavisinde önemli bir yere sahip olmuştur.

Hindistan’da özellikle yangı (inflamasyon) ve cilt sorunlarında sıklıkla tercih edilmektedir. Geleneksel ayurveda tıbbında idrar söktürücü, uyarıcı ve cilt sorunları için, Havai’de kepek, bit, cinsel yolla bulaşan hastalıkların tedavisi ve ciltte meydana gelen yangıların tedavisi için listenin başında gelir.

Sandal ağacı yağı faydaları

Ritüellerde, bakım amacıyla ve sağlık için kullanılan sandal ağacı yağı tıpkı lavanta yağı veya gül yağı gibi güzel kokusuyla dikkat çeker.

Seskiterpen isimli bileşene sahip olması sebebiyle sağlık ve iyileşme alanında özellikle etkili olan saldan ağacı yağı faydaları şunlar.

  • Itır yağı gibi antiseptiktir
  • Misk adaçayı yağı gibi inflamasyon gidericidir
  • Doğal sakinleştiricidir
  • Balgam söktürücüdür
  • Gaz gidericidir
  • Tansiyonu düşürür
  • Hemoroit basur için tedavi edicidir
  • Stresi azaltır
  • Uykusuzluğa iyi gelir

Ayurveda ve ayurveda masajında önemli yeri olan bu yağ anksiyete, bronşit, ishal, yorgunluk, ateş, safra kesesi sorunu, tansiyon, sindirim ve karaciğer sorunları, uykusuzluk, boğaz ağrısı, düşük libido ve idrar yolu enfeksiyonları tedavisi için kullanılmıştır.

Sakinleştirici Tütsüler

Masaj yağı ve tütsü olarak da kullanılan ve teröpatik yağlar arasında yer alan sandal ağacı yağı frekansı 96 MHz’dir.

Aromaterapide bu yağı koklamak limbik sistemi uyarır. Bunun psikolojik ve duygusal olarak, başta stres seviyesini düşürmek gibi olumlu etkileri vardır.

Sandal ağacı yağı saça faydaları

Saçlarım uzamıyor veya saçımdaki kepek geçmiyor diyorsanız işte size doğal çözüm. Sadece bu kadarla da kalmıyor sandal ağacı yağı saça faydaları açısından çok verimli.

  • Saçları canlandırır, dolgunlaştırır
  • Saçların uzamasını sağlar
  • Parlaklık verir
  • Yeni saçların çıkmasına yardımcı olur
  • Kepek sorunu giderir
  • Bit sorununu giderir
  • Saç kaşıntısını giderir

1 çay kaşığı tatlı badem yağı (veya üzüm çekirdeği yağı, hint yağı, hindistan cevizi yağı, jojoba yağı, gül suyu) ile 3-5 damla sandal ağacı yağını karıştırıp, temizlenmiş kuru saç diplerine sürün. Bunu haftada en fazla 2 kez yapın. 1 hafta gibi çok kısa bir sürede gözle görülür etki sağlamaktadır.

Sandal Ağacı Yağı Saça Faydaları

Ayrıca apoptoz (apopitoz)’a sebep olan genleri engeller, özyıkım ve keratin azalmasını önler. Hücrelerin çoğalması için gerekli olan vitamin ve mineralleri destekleyerek vücuttaki büyüme faktörlerine olumlu etkide bulunur.

Yağlı saçlar için maske hazırlayanlar, karışımın içine mutlaka bu yağdan eklemelidir. Kısa sürede verim alacaklardır.

Sandal ağacı yağı nasıl çıkarılır? Sandal ağacı yağı nasıl elde edilir merak edenler için gereken şey sudur. Buharlama yerine ağaç, suyun içinde kaynatılarak damıtılır ve bu şekilde sandal ağacı yağı çıkarılır.

Sandal ağacı yağı cilde faydaları

Kanama durdurucu, anti-enflamatuar, mikrop giderici, iltihabı azaltan, spazm giderici sandal ağacı yağı cilde faydaları açısından çok değerli.

  • Cildi nemlendirir
  • Sivilce izlerini geçirir
  • Yaşlanma karşıtıdır
  • Egzamayı geçiren bitkilerdendir
  • Sedef hastalığına iyi gelen bitkilerdendir
  • Doğal akne tedavisi için listenin başındadır

Cilde uygulanacağı zaman ihtiyaca göre bergamot, ıtır yağı, mürrüsafi, gül yağı, lavanta yağı ve ylang ylang yağı ile kullanılabilir.

Sandal Ağacı Yağı Cilde Faydaları Sivilce Akne

Sandal ağacı yağı nasıl kullanılır? Saç maskesi olarak veya durulama suyuna eklenerek, yüz maskesi olarak ya da lekeler için sıcak suyun içine damlatılır. Havlu yardımıyla yüzünüzü kabın üstünde bekleterek havanın cildinize temas etmesini sağlayın.

Yağı difüzör veya hava nelmendiricisinin içine ekleyebilirsiniz. Tütsü veya masaj yağı olarak da kullanabilirsiniz. İhtiyacınıza göre bölgesel olarak da uygulayabilirsiniz. Cilt ve saç için taşıyıcı yağlarla kullanmanız önerilir.

Sandal ağacı yağı neye iyi gelir ne işe yarar? Kepek, bit, saçları canlandırmaya, parlatmaya, dökülmeyi önlemeye, yeni saç çıkartmaya, akneye, sivilceye, sedef hastalığına, gaz sorunlarına, mide ağrısına, cinsel gücün artırılmasına, anksiyeteye, strese, uykusuzluğa iyi gelir.

Sandal ağacı yağı fiyatı düşük bir yağ değildir çünkü bu yağ 30-50 yaşındaki ağaçlardan elde edilmektedir. Ağaç ne kadar yaşlıysa, kalite o kadar yüksek olacaktır. 2000 yıldan fazla bir süredir parfümlerde kullanılmaktadır.